Zdraví a zdravá výživa​

Zdravá výživa

Video výživové poradkyně Amelie Lucie Vaňkové k tématu rakoviny trávicího ústrojí

 

Zde může shlédnout online přednášku, která byla odvysílána 23.3.2020 na téma Moderní trendy ve výživě při onkologickém onemocnění.

Přednáška o roli bylinek na trávení

Je toho mnohem více! Všechny On-line přednášky ZDE

Na nejčastější otázky klientů odpovídá nutriční terapeutka Lucie Vaňková:

Video Lucie Vaňkové o výživě:

Pár zajímavých receptů najdete zde



Neměla bych před chemoterapií při vyšší nadváze držet dietu?
Rozhodně ne – je důležité, aby strava byla pestrá, bohatá na vitamíny, minerální látky, kvalitní bílkoviny, tuky a sacharidy. Není dobře ze stravy cokoli vyřazovat. Dietou může dojít k oslabení organismu a tím může dojít k špatnému hojení ran, ke snížení obranyschopnosti organismu a k únavě. K redukci váhy může dojít popřípadě až po skončení léčby.

Nemám jíst nějaké vitamíny nebo doplňky stravy?
Lepší je zařadit dostatek ovoce, zeleniny. Pokud to není možné, tak pak ano. Individuálně se doplňují vitamíny, minerální látky. Mohou se zařadit i přípravky enterální výživy.

Jak zlepšit kvalitu stravování?
Důležité je zachovat všechny složky ve stravování
Bílkoviny – jsou důležité pro správné hojení ran.
Bílkoviny jsou- maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, sýry…
Sacharidy- jsou rychlým zdrojem energie
Sacharidy jsou – med, chléb, těstoviny, rýže, brambory…
Kvalitní tuky- jsou zásobním zdrojem energie
Tuky jsou – ořechy, máslo, olivový a řepkový olej, smetana….
Ovoce, zelenina, luštěniny- důležitý zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny

Mám vařit při chemoterapii nejoblíbenější jídla?
Při chemoterapii může vzniknout nevolnost, a proto se nedoporučuje podávat pacientovi jeho nejoblíbenější jídla. Pacient může po jídle trpět nevolností a mohl by si k těmto jídlům vytvořit odpor.

Nejčastější mýty:
Vyhladovění nádoru tzv. Breussova dieta – je to představa, že nádor se živí jen z pevné stravy, proto se doporučují pít pouze zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Bohužel dochází k vyhladovění a oslabení pacienta, ne nádoru, ten roste dál.

Tipy, jak zvýšit kvalitu stravy při onemocnění:
Důležité je pro onkologického pacienta jíst menší porce a častěji.
Pokud je to možné, je lepší, když jídlo připravuje jiný člen rodiny a pacient jí v dobře vyvětrané místnosti, protože mu mohou vadit pachy při přípravě jídla.
Strava má být pestrá a dbáme i na barevnost stravy.
Pacient může popíjet i nealkoholické pivo je zdrojem vitamínů skupiny B.
Při léčbě onkologického onemocnění je potřeba se poradit jaké doplňky stravy mohu a nemohu používat.
Bylo zjištěno, že některé bylinky, houby a doplňky stravy snižují výrazně účinnost chemoterapie!!!

 

Menu
Centra