Působí skutečně strava na riziko rakoviny?

Začtěte se do zahraničního článku

Výzkumníci předpovídají, že rakovina se do konce tohoto století stane hlavní příčinou úmrtí v každé zemi na světě. I proto bude prevence rakoviny nejen ve zdravotnictví nejvyšší prioritou.

Zjistili také, že výskyt rakoviny u lidí ze zemí s nízkým rizikem rakoviny, kteří migrovali do zemí s vyšším rizikem rakoviny se zvýšil. To naznačuje, že dieta a životní styl silně ovlivnily vývoj rakoviny. Zároveň naznačují, že nejde jen o složení stravy, ale také o jejich kvalitu.

Kromě stravy je však zároveň pro snížení rizika rakoviny klíčové i vyhýbání se kouření, omezení příjmu alkoholu, zvládání tělesné hmotnosti a fyzická aktivita.

Sami se podívejte do článku.

Ne každé rakovině se lze vyhnout, mnohé ale je možné ovlivnit.

Menu
Centra